Tekpan Ürünlerinde Şalt Malzemeleri
10 Mart 2023 Cuma
Şalt Malzemeleri Nedir?
Elektrik şalt malzemeleri elektrik devrelerinin kontrolünü yapan, devrelerin korunmasını sağlayan ve bu devrelerin anahtarlanması için kullanılan malzemelerdir. Ayrıca bu malzemeler açma, kapama, aşırı akımda açma, kısa devre ve demerajlı olan akımlarda çalışma özelliğine sahiptir.
Şalt Malzemeleri Kullanım Alanları
Sigorta, şalter, röle, sigorta kutusu gibi ürünleri barındıran şalt malzemelerini gerilim yüksekliğine ve ürün türüne bağlı olarak farklı alanlarda kullanmak mümkündür. İç mekanlar, dış mekanlar, sigorta ve şalterler, enerji depolanması, kısa devre zararının önlenmesi, hataların tespit edilmesi ürünlerin kullanım alanlarından sadece birkaçıdır.
Şalt Malzemeleri Nelerdir?
Parafudr: Parafudrlar elektriksel sistemlerin aşırı gerilim darbelerine karşı korunmasında kullanılırlar. Parafudr, ani aşırı gerilim darbelerine karşı elektriksel sistemleri koruyan, normalde pasif olan, sisteme paralel bağlanan koruma elemanlarına Parafudr denir.
Şalter: Şalter devre kesici olarak adlandırılan elektrik ürünüdür. Bu ürüne devre kesici denilmesinin amacı elektrik devrelerinin açılıp kapanmasını sağlamasıdır. Ayrıca anahtarlama yapmak için de tercih edilebilir. Şalterler akım büyüklüğü, gerilim ve çalışma ortamına bağlı olarak çeşitlere ayrılırlar. En önemli şalter çeşitleri arasında termik, pako, manyetik, mandallı, yük, kompakt, çift devirli ve alçak gerilim şalteri vardır.
Kontaktör: Kontaktör, motor sisteminin korunmasında etkili olan ve motorların anahtarlamasında kullanılan etkili bir parçadır. Çalışma performansı açısından röleye benzeyen bir parçadır. Ancak yüksek akımlarda kullanıma uygundur.
Termik Röle: Termik röle, aşırı yük olması gibi durumlarda motoru korumaya yarayan bir elektrik koruma cihazıdır. Termik röle kullanılarak 1 fazlı ve 3 fazlı motorun kullanılamaz hale gelmesi ve aşırı ısınması önlenir.
Otomatik Sigorta: Sigorta elektrik devrelerinde kullanılan cihazları ve bu cihazları besleyen kabloları, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elamanlarıdır.
Besleme hatlarını; aşırı yük akımlarına ve kısa devre akımlarına karşı koruyan devre elemanıdır.
Kaçak Akım Koruma Rölesi: Elektrik devre ve tesisatlarında ortaya çıkan kaçak akımı algılayan ve yaptığı tespit ile tesisatın korunmasını sağlayan cihazlardır. Ayrıca bu cihazlar kaçak akımı engellediği için insanların hayatlarını da koruma konusunda yardım sağlar. Kaçak akım koruma röleleri KAKR ve kaçak akım anahtarı gibi isimlerle anılırlar.
Ayırıcı: Ayırıcılar hat akımı kesildikten sonra yüksüz durumda devreyi açmaya yararlar. Ayırıcılar genelde kesicilerle birlikte kullanılır. Arızalı bir sistemde bakım çalışması yapmak için önce kesici açılarak akım kesilir.
Tekpan ailesi olarak yola çıktığımız ilk zamanlarda faaliyetlerimize, elektro montaj çalışmalarıyla başlayıp hali hazırda halen daha bağımsız bir ekip ile birlikte bu alanda hizmet vermeye devam ediyoruz. Endüstriyel pano ve kabinlerimizi tüm bu elektrik ekipmanlarında fonksiyonellik, kolay montaj ve insan güvenliğine öncelik verecek şekilde üretiyor ve dünyada birçok ülkeye ihracat yapıyoruz.